Kalp Hastalığı ve Beslenme Düzeni

Kalp Hastalığı Hakkında Neler Biliyoruz?

Kalp hastalığı hakkında neler biliyoruz biliyoruz diye sorguladığımızda alsında herkesin vereceği cevap oldukça yüzeyseldir. Kalp krizi nedir, kalp kapak hastalıkları nelerdir, kalp krizinin belirtileri nelerdir, kalp yetersizliği nedir, kalp yetersizliğinde yüksek tansiyon, Şeker hastalığı ve kolesterol etkisi var mıdır ? İşte tüm bu soruların cevaplarını gelin ayrıntılı şekilde inceleyelim.

Kalp Hastalığı ve Beslenme Düzeni

Bazen kalbi besleyen damarlarda ya da kalp kapaklarında bazen de kalbinizin hiç tahmin etmediğiniz bir yerinde meydana gelen sorunlar sizin sağlığınızı etkileyebilir. Kalpte meydana gelecek bir aksaklık sizin için ciddi sorunlar doğura bilir. Bu nedenle Kalp Hastalığı’nın erken teşhis edilmesi ve tedavisine başlanması son derece önemlidir.

Kalp Nedir ? İşlevleri Nelerdir ?

Kalp Nedir? İşlevleri Nelerdir?

Kalp, anne karnındaki bebeğinin vücudunun oluşması aşamasında ilk oluşan organdır. Diğer organlar ve damarlar kalbin etrafında şekillenmeye devam eder. Kalp, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini ve oksijenin vücutta dolaşmasını sağlayan kanı dolaşım sistemimiz içerisinde hareket etmesini sağlayan bir organdır. Bu işlevler kalp yetersizliği hastaları, kalp ritim bozuklukları ve koroner kalp hastalığı olan insanlarda bu işlevler tam olarak yerine getirilmemektedir.

kalp sağlığı

Vücutta pompa görevi gören ve kaslardan oluşan bu organ göğsümüzün ortasında göğüs kemiğinin altında yer almaktadır. Kalp, kanı damar sistemleri yardımıyla vücuttan topluyor ve bu kanı akciğere yolluyor daha sonra akciğerde oksijenlenen kanı, tekrar damarlar sayesinde vücuda pompalıyor. Bu pompalama işlemi üzerinde kalp kası veya kalp kasının da oldukça etkisi vardır. Kalp yaklaşık olarak vücuda dakikada 5,5 litrelik kan pompalamaktadır. Bu nedenle kalp damar sağlığını insanlar, oldukça dikkate alması gereken bir konudur.

Kalp Damar Hastalıkları Nasıl Oluşur

Kalp Damar Hastalıkları Nasıl Oluşur

Kalp sistemli çalışan bir mekanizmandır. Bu mekanizmada meydana gelecek en ufak bir aksaklık insan sağlığında büyük sorunlar meydana getirebilir. Bu sorunlar ölüme bile yol açabilir. Bu nedenle Kalp Hastalıkları’ nın önceden tespit edilip zamanında tedavi edilmesi gerekir. Peki kalp kapak hastalığı, kalp hastalığı nedir ? Kalp Hastalıkları kendini 4 şeklide belli eder.

  • Kalp Krizi

Kalp krizi, kalp damarlarında aniden meydana gelen tıkanmalar sonucu kalp yetersizliğine neden olmaktadır. oluşa Kalp Hastalığı’dır. Kalp krizi belirtileri şu şekildedir;

  • Kalp krizi geçiren bir hastanın göğsünde yanma, sıkışma ve baskı hissi oluşur. Bu şikayetler kol ve çeneye de yayılabilir.
  • Yukarıdaki aşama gerçekleşirken meydana gelen bulantı, kusma ve soğuk soğuk terleme süreci kalp krizi riskini doğruluyor.

kalp sağlığı

Bu hususların gerçekleşmeye başladığı ilk anda hastayı hemen ambulansla hastaneye götürmeniz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ne kadar tedaviye başlanırsa tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanması o kadar artar. Kalp krizinde risk büyük olsa da her kalp krizi ölümle sonuçlanmaz. Hastaneye gidildikten sonra doktor tarafından kalp yetersizliğinde kullanılan ilaçlar, süreç için olumlu sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.

  • Kalp Krizi Öncesi Durum

Pıhtı tarafından tıkanma ihtimali olan veya tıkanan, kendiliğinden açılan kalp damarı hastalığı vardır. Bu hastalıkta aynı kalp krizi belirtileri ile kendini belli eder. Ancak bu hastalıkta şikayetlerin şiddeti daha azdır ve gün boyu devam edebilir. Böyle bir durumda hastaneye acil bir şekilde gitmeniz gerekmektedir.

kalp sağlığı

  • Egzersize Bağlı Gelen Göğüs Ağrısı

Herhangi bir iş yaparken veya bir ağırlık kaldırırken oluşan göğüs ağrısı da Kalp Hastalıkları’nın belirtisidir.

  • Ani Ölüm

Beklenmedik bir şekilde Kalp Hastalığı şikayetlerinin başlamasından sonra 1 saat içersinde gerçekleşen ölümlere denir. Tüm ölümlerin belirli bir kısmı ani ölüm ile gerçekleşir. Ani ölümlerin yarısından fazlasıysa kalp ve damar hastalıkları sonucunda oluşur.

Kalp Hastalığı Türleri

Kalp Hastalığı Türleri

Kalp Hastalıkları yaşamı tehdit eden hastalıklar listesinde ilk sıralardadır. Bu hastalıkların en sık görülenleri ise Arter Rahatsızlıklar, Mitral ve Aort kapak sorunları, aort genişlemesi ve kalp deliği rahatsızlıklarıdır.

Kalp krizine neden olur dediğimiz bir çok sebep vardır. Kalp sağlığı noktasında kalp krizinin daha fazla hasar bırakmaması için kalp krizi geçiren kişinin tedavi edilir edilmez daha dikkatli olması gereklidir.

kalp sağlığı

  • Koroner Arter Kalp Hastalığı

Tüm ölümlerin nedenleri arasında ilk sırada yer alan Kalp Hastalığı’dır. Kalbin etrafında bulunan ve onu besleyen damarların daralması sonucunda ortaya çıkan hastalıktır. Hastalık kendini doğrudan kalp krizi ile göstermektedir. Bu hastalığın tedavisinde daralan damarların eski haline getirilmesi için çalışılır. Bu hastalığın genel kabul görmüş üç tedavi yöntemi vardır. Bunlar; ilaç tedavisi, balon ve stent takılması ve by – pass ameliyatlarıdır.

kalp sağlığı

  • Mitral Kapak Hastalıkları

Kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında bulunan, kanın geriye gitmesini engelleyen mitral kapaklarda meydana gelen Kalp Hastalığı’dır. Nefes darlığı, insanların efor kapasitesindeki düşüşler ve kalpte oluşan çarpıntılar ile kendini göstermektedir. Geceleri nefes darlığı nedeniyle uyanma gibi sorunlara da neden olabilir.

Mitral kapak hastalığı cerrahi yöntemlerle kapak onarılabilme imkanı varsa onarılıyor ya da değiştiriliyor. Kalp kapağı değişim ameliyatlarında metalik ve biyolojik kapaklar kullanılıyor.

kalp sağlığı

  • Aort Kapak Hastalığı

Aort kapağı, kalbin sol karıncığı ve aort arasında yer alan yarım ay şeklindeki üç yaprakçıktan oluşmaktadır. Bu hastalık aort darlığı veya aort yetmezliği olarak görülür. Aort kapak hastalığı Göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma nöbetleri ve çarpıntı şeklinde kendini belli ediyor.

Aort Kalp Hastalığı’nda darlığı ortadan kaldırmak için kapak değiştirme ameliyatı veya kapak onarımı ameliyatı yapılıyor. Bu ameliyatlarda metalik ve biyolojik kapaklar kullanılabileceği gibi kadavradan organ nakli yapmakta mümkündür.

kalp sağlığı

  • Aort Anevrizmaları

Aort damarları kalpten çıkarak dört bölgeye ayrılmaktadır ve birçok organa yan dallar vermektedir. Aort vücudun ana arteri olarak görev yaparak tüm yan dalları beslemektedir. Bu damarda meydana gelen genişlemelere ise Aort Anevrizması denmektedir.

Aort Anevrizması kendini göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile gösteriyor. Aort Anevrizmasının tedavisi, genişleyen damar çıkartılarak yerine yapay damar takılmasıyla yapılıyor.

kalp sağlığı

  • Atriyal Septal Defekt (ASD)

ASD, kalpte yer alan iki kulakçık arasındaki duvarda meydana gelen delik olarak tanımlanıyor. Kalp Hastalıklarından biri olan ASD, genellikle çocukluk döneminde kendiliğinden kapanan bu delikler kapanmadığı takdirde cerrahi yöntemlerle kapatılmaya çalışılıyor. ASD kendini genellikle çocuklarda nefes darlığı, çabuk yorulma ve halsizlik gibi durumlarla belli ediyor.

kalp sağlığı

Bu hastalığın tanısı ekokardiyografi sonucunda konulmaktadır. Bu hastalık genlikle kasıktan girilerek deliğin şemsiye metoduyla kapatılması ile tedavi ediliyor. Ancak deliğin büyük olması durumunda cerrahi operasyonla delik doğrudan dikelerek veya yama yapılarak kapatılıyor. Bu işlem öncesinde kişisel verilerin korunması kanunu ile kişisel bilgiler alınır ve sadece birinci derecede yakınlara bilgi verilir.

Kalp Dostu 15 Besin , Kalp Koruyucu Diyet

Kalp Hastalarının Alacakları Besinlerde Dikkat Edecekleri Hususlar

Kalp Hastaları yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besinleri alırlarken dikkat etmelilerdir. Alacakları besinler rahatsızlıklarını artırabilir veya tetikleyebilir. Bu nedenle Kalp Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler ve bunların yerine Tüketebileceği kalp dostu 15 besin vardır. Bu besinler şu şekildedir;

  • Kalp hastalarının et tüketimini sınırlandırması gerekir. Balık, tavuk ve yağsız dana eti yiyebilirler.
  • Etlerin yağlı kısımları, tavuk etinin derisi, doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar tüketilmemelidir ( Örneğin sosis, salam, pizza, döner vb.).
  • Süt, yoğurt ve peynir tüketimlerinde bu ürünlerin yağsız olanlarını tercih etmelilerdir. Bu ürünlerin tam yağsız olanını tüketemiyorsanız yarım yağlı olanları tercih edebilirsiniz. Ancak miktarlarını azaltmanız gerekir.
  • Zeytinyağı ve diğer tüm yağları eşit miktarda karışık şekilde tüketmelisiniz.

kalp sağlığı

  • Sebze ve meyve tüketimini artırabilirsiniz.
  • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin tüketimini artırmalısınız.
  • Normal beyaz ekmek yerine kepek, çavdar veya tam tahıllı ekmekler tüketmelisiniz.
  • Şeker, bal, pekmez ve şekerli tatlı tüketimini sınırlandırmalısınız.
  • Fiziksel aktivitelerinizi arttırmalısınız. Günde en azından yarım saat bir saat yürüyüş yapmalısınız.

kalp sağlığı

  • Kalp Hastalığınızın yanı sıra Hipertansiyonunuz varsa tuz tüketiminizi kesinlikle azaltmalısınız. Hatta sıfırlamalısınız.
  • Alkol veya sigara kullanıyorsanız bunların tüketimini kesinlikle bırakmalısınız.
  • Kalp hastaları sakatat tüketiminden kaçınmalılardır.
  • İçeriğinden emin olmadığınız hazır gıdaları tüketmemelisiniz.
  • Gazlı içeceklerin kullanımını sınırlandırmanız gerekir.

Kalp Hastaları İçin Örnek Diyet Listesi

Kalp Hastalarının Uygulayacağı Diyet Listesi

Kalp hastaları günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için alacakları besinleri kontrollü ve sağlıklı bir şekilde almaları gerekir. Bu nedenle kalp hastalarının doktorlarının verdiği ya da uzmanlar tarafından hazırlanan beslenme düzenlerine uyması gerekmektedir. Sizler için bir günlük örnek bir Kalp Hastalarının Uygulayacağı Diyet Listesi hazırladık.

kalp sağlığı
kalp sağlığı

Kalp Hastalığı Kahvaltı Menüsü

Kalp Hastalarının kahvaltıda tüketeceği besinler şu şekildedir;

  • 1 dilim yağsız peynir
  • 2- 3 adet siyah ya da yeşil zeytin
  • Domates, salatalık ve yeşillikler
  • 1- 2 dilim çavdar, kepek veya tam tahıllı ekmek

Kahvaltınızı yaptıktan yaklaşık olarak 2 saat sonra ara öğün yapabilirsiniz. Ara öğününüzde mevsim meyvesi tüketebilirsiniz.


kalp sağlığı


Kalp Hastalığı Öğle Menüsü

  • Kuru fasulye veya yağsız et
  • Bir porsiyon bulgur pilavı veya makarna
  • Bol yeşillikli salata
  • 2 dilim çavdar, kepek veya tam tahıllı ekmek

Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında ara öğün yapabilirsiniz. Ara öğününüzde yağsız yoğurt veya mevsim meyvesi yiyebilirsiniz.


kalp sağlığı


Kalp Hastalığı Akşam Menüsü

  • Bir tabak çorba
  • Etli sebze Yemeği
  • Bir kase yağsız yoğurt
  • Bol yeşillikle hazırlanmış salata

Akşam yemeğinden sonra yatmadan en az yarım saat önce bir bardak ılık veya soğuk yağsız süt içebilirsiniz.


 

Yoruma kapalı.