Şeker Hastaları İçin Özel Beslenme Tüyoları ve Kürleri

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Şeker hastaları için özel beslenme tüyoları ve kürleri her yerde rastlanılacak bilgiler olmasına rağmen hepsi güvenilir ve uygulanabilir değildir. Şeker hastalarında özellikle Tip2 Diyabet hastalarının pankreası yeteri derecede insülin hormonu üretemez.

İnsülin hormonu kandaki şekerin hücrelere geçişini sağlamakta önemli bir ajandır. Bu sebeple şeker hastalığı olan kişilerin insülin hormonu az veya hiç üretilemediğinden hücre içine alınamayan şeker kanda çoğalır.

Şeker hastalarının kanında bu nedenle şeker düzeyinde artış görülür. Şeker hastalarının beslenme düzenlerini değiştirmesi çok önemlidir.

Şeker Hastalarına Yasaklı Besinler

Şeker Hastalarına Yasaklı Besinler

Özellikle bazı besinler kandaki şeker oranını arttırıcı yapıya sahip olduğundan şeker hastalarına yasaklı besinler içinde yer alırlar. Şeker hastalarının özellikle patates, beyaz pirinç, beyaz buğdaydan yapılan gıdalar, şeker oranı yüksek meyveler (muz, kuru üzüm, kavun, karpuz vb.) ile margarin, tereyağı gibi besinler tüketmemeye özen göstermelidirler.

Şeker hastalığı

Bunun yanında reçel, marmelat, bal, pekmez, işlenmiş hazır gıdalar, hamur işleri, alkollü ve asitli içecekler, meyve suları, ketçap, mayonez, turşu, dondurma, krakerler, kavrulmuş tuzlu çerezlerde tüketilmezse iyi olur.

Tabii ki gözleme, çok yağlı ve kızartılarak yapılan her türlü et mamulleri, çikolata, yaş pasta, baklava gibi besinlerin de aşırı tüketimi zararlı olabilmektedir.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Şeker hastalığı olanlar bunları yemeyecekse neler yiyebilir? Şeker hastaları nasıl beslenmelidir? Baklagillerden nohut, fasulye, kırmızı mercimek, bakla, bezelye, börülce, soya fasulyesi, barbunya, kuru fasulye yiyebilir.

Baklagillerden yapılan yemeklerin fazla sulu olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle tanelerini yemeye çalışmalı ve yemeğin suyuna banmamalıdır. Fazla olmamak kaydıyla bitter çikolata tüketilebilir. Hafif sütlü tatlılar ve özellikle meyvelerden kırmızı elmayı tüketilebilir.

Uzmanlar ara öğünlerde tüketilen elma, mandalina, portakal ve şeker oranı daha düşük meyveleri yoğurtla birlikte tüketmemizi tavsiye etmektedirler. Balık, tavuk eti(derisi hariç) ızgarada pişirmek suretiyle yemek gereklidir.

Ekmek olarak kepek ve çavdar ekmeğini tavsiye etmeyip en fazla 2-3 dilim tam buğdaydan yapılan ekmek tüketilmelidir. Bir de yeşil yapraklı sebzeler beslenme programına dâhil edilmelidir. Bu sayede şeker oranı minimuma düşürülebilir. Ama insan olarak eski yemek alışkanlıklarımızı terk etmemiz zordur.

Şeker hastalığı

Şeker hastalığı nedeniyle görme bozukluğu, böbrek yetmezliği, kalp hastalıkları, damar tıkanıklıklar gibi ölümcül hastalıklara yakalanmamak için özellikle diyetisyenlerin önerilerine uyulması gerekmektedir. Gerçekten şeker hastalığından kurtulmak isteniyorsa yemek düzenine dikkat edilmelidir.

Bir de kilo vermek gerekmektedir. Verilen 8-10 kilo bile şeker hastalığı riskini yarı yarıya düşürür. Günlük yapacağımız 45 dakikalık, 1 saatlik yürüyüşler ve egzersizler kilo vermeye yardımcı olacağı gibi sağlıklı yaşama da etkisi çok büyüktür.

Şeker Hastaları İçin Cerrahi Müdahale

Şeker Hastaları İçin Cerrahi Müdahale

Son zamanlarda şeker hastaları için cerrahi müdahale ile çözüm bulanabilmektedir. Ancak cerrahi müdahale aslında bir mide küçültme ameliyatıdır.

Şeker hastalığı hormonal bir dengesizliktir. Genelde hormonal rahatsızlıklar diyet ve beslenme sisteminin değiştirilmesi ile çözümlenebilmektedir. Ama beslenme konusunda iradesine sahip olmakta zorlananlar için ancak doktor gerekli görürse ve hayati tehlike varsa mide küçültme ameliyatı yapılabilir.

Özetle şeker hastalığına yönelik bir cerrahi müdahale yoktur. Okuduğumuz o ameliyatlar mide küçültme ve obezite cerrahisidir.

Şeker Hastalığına Doğal Kürler

Şeker Hastalığına Doğal Kürler

Şeker oranın düşmesi için doktor tarafından yapılan testler sonucunda şeker hastalığı tespit edilirse gereken miktarda ilaç ve insülin iğnesi kullanılabilmektedir. Ama tedaviye yardımcı olmak için kadim tıptan günümüze kadar gelmiş olan gibi bazı doğal kürler de kandaki şeker oranı düşürülebilir.

Bu kürlerin faydalı olabilmesi için belirli bir disiplin ve süreklilik arz etmelidir. Üç beş gün devam edilen kürler geçici bir iyileşme sağlar ama kalıcı olmaz. Ancak devam edildiği takdirde de şeker oaranının düşürülmesi sonucuna ulaşmak hayal değildir.

1.Kür

Tarçın

Malzemeler

Tarçın, mahlep, öğütülmüş çörek otu, yoğurt

Hazırlanışı:

Mümkünse el yapımı yoğurt değilse hazır yoğurtlardan 3 kaşık bir kaba konur. 1 çay kaşığı tarçın, çay kaşığı mahlep, 1 çay kaşığı öğütülmüş çörek otu güzelce karıştırılır ve yemeklerden hemen sonra yenir. Yemeğin başlangıcından 2 saat sonra tokluk kan şekeri ölçmek iyi olacaktır.

Bu kürü günde 3 defa yapabilmek mümkündür. Aşırıya kaçmamak gerekir yoksa faydalı besinler bile aşırı kullanımda vücudun dengesini bozar.

2.Kür

Tarçın

Malzemeler

2 adet çubuk tarçın, 1 yemek kaşığı karanfil,5 L su

Hazırlanışı:

Tarçın ve karanfilleri 5 L suya ilave ederek 3-4 gün bekletilir. Sonra suyu alınır ve süzülür. Özellikle yemeklerden sonra 1 bardak içerek şekerinizin düşmesini beklenir. Günde 3 defa yemeklerden sonra kullanabilirsiniz. 4 ya da 5 gün kullandıktan sonra yeniden hazırlayın her şeyin tazesi daha makbuldür. Aç karnınıza tüketmemek daha iyidir. Çünkü açken kan şekeri oranı genellikle düşük olduğundan bu kürü içmek iyice düşmesini sağlar.

3. Kür

Tarçın

Malzemeler

2 adet çubuk tarçın, 1 limon, 1,5 L şişe su

Hazırlanışı:

Önce 1 limonu güzelce yıkayıp sirkeli suyun içinde en az 30 dakika bekletilir. Bu limondaki bakterilerin yok olmasını sağlar. Limonlar ince dilimler halinde kesilir. Önce çubuk tarçınlar sonra da dilimlenmiş limonlar suyun içine atılır ve 12 saat boyunca güneş görmeyen bir yerde kür hazırlanan kür bekletilir.

Yemeklerden sonra en 1-2 bardak içilir. Gün içinde de susadığınızda tüketebilirsiniz fakat karnınız çok açsa, gözünüz kararmışsa zaten şekeriniz düşmüştür. Bu durumdayken kullanılması sakıncalı olabilir. Bittiğinde yenisini hazırlanıp devam edilmelidir.

Şeker Hastaları İçin Doğal Kürlerde Kullanılan Ürünler Ne İşe Yarar?

Şeker Hastalığına Doğal Kürlerde Kullanılan Ürünler Ne İşe Yarar?

Tarçın: Diyabetle savaşır, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Çörek otu: Her derde devadır.

Mahlep: Bağışıklık sistemini destekler, sinir hücrelerinin daha iyi çalışmasını sağlar, kandaki şeker oranını dengeler.

Uyarı!!!

Bu yazdığımız kürler kandaki şeker oranını düşürmeye yardımcı kürlerdir.

Bizim tavsiyemiz doktorunuzun ve diyetisyenlerinizin önerilerine uymanız yönündedir.

Yoruma kapalı.