Uyku Düzeni Nedir? İdeal Uyku Düzeni Nasıl Olmalı ? 

İnsanların hayatları açısından önemli bir konu olan uyku düzeni dikkat edilmesi gereken bir kavramdır.

Her yaş aralığı için farklı uyuma saatleri olup hayat içerisinde yaşanan olaylar uykuyu etkilemektedir. Aslında yorgunluk anını beklemeden uyumanın farkındalığı olmadığı için, uyku üzerinde pek çok farklı etmen ortaya çıkıyor. Normal bir uyku düzeni programı bu farkındalığı gerektiriyor.

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (16)

Kolay bir şekilde uygulanması için kendimizi günlük hayatın eğlencesinden, koşturmasından ve aşırı para kazanma hırsından izole edebilirsek gerçekleşir. Peki, uyku düzeni konusunda neler yapılmalı ve uyu düzeni nasıl bir program ile düzenli olur ? Şimdi bu soruların cevaplarına birlikte bakalım. 

Sağlıklı Uyku Saatleri Nelerdir ? 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (11)

Uyku düzeni konusunda bilinmesi gereken en önemli nokta, sağlıklı uyku saatlerinde uyumaktır. (Kötü bir uyku düzeni de olabilir.) Önemli olan sağlığımızı olumlu yönde etkileyen bir uyku düzeni ile güne başlamak. Uyku düzenini sağlamak için ilk olarak vücut dengemizi bozan her şeyden kendimizi izole etmek çok önemlidir. Sonrasında beslenirken saatleri dikkate almalıyız. Örnek olarak akşam 7 den sonra asla ağır besinler yenilmemeli.

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (17)

Son olarak ne olursa olsun uyuma alanına saat 23’e kadar yatılmalıdır. Bu şekilde devam ederek sağlıklı bir düzen için başlangıç yapmış olursunuz. Bilim insanları 23 ile sabahın 7’sine kadar uyumanın en doğru uyuma saatleri olduğunu vurgulamaktadır. Beyin içinde temizlik işlemlerinin başladığı bu saat aralığı önemsenmelidir.  

En Verimli Uyku Saatleri Bilimsel Olarak Nedir ? 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (13)

Günlük hayatı zamanlara ayırdığımızda en önemli saatlerin uykuda geçtiği bir gerçektir. Özellikle insanların gelişim dönemleri işin içinde olunca, daha önemli noktalar ortaya çıkıyor. Gelişim açısından bebeklik döneminde yaşamın büyük bir kısmı uykuda geçer. (18 saatlik bir uykudan bahsetmek mümkündür.)

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (15)

Bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için uyku düzeni önemli bir şey olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle en az 18 saat uyku için hazırlıklar yapılmalıdır. Ergenlik öncesinde uyku saati 11 saat olarak belirlenmiştir. Hala beden gelişimi devam ettiği için kesinlikle uyku saatine dikkat edilerek kaliteli bir uyku süresi belirlenmelidir. (Büyüme hormonunun uykuda salgılandığını düşünürsek dikkat etmek için bir sebebimiz olur.)

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (10)

Ergenlik çağına gelindiğinde uyuma saati 10 saat olarak karşımıza çıkıyor. Gelişimin daha hızlı olduğu ve aynı zamanda kişinin daha fazla stres altında hissettiği bu dönemde, ailelere büyük iş düşüyor. Uyku düzeni nasıl kurulur, konusunda gerekirse uzmanlara bile danışılabilir. En verimli uyku saatleri bilimsel olarak 23 saati ile 7 saatleri arasında gerçekleşir. Kalp sağlığı ve beyin sağlığı için mutlaka bu saatlerde uyumalıyız. 

En İyi Uyku Düzeni Nedir ? 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (12)

İnsanların kendi bünyelerini tanıdığı farkında olduğu an en, iyi uyku düzeninden bahsedilebilir. Bu cümleden anlıyoruz ki uyku konusunda düzen kişisel olup, herkes için farklıdır. Ancak genel bir uyku düzeni vardır. Herkes için gün içinde vücuda çöken yorgunluğu almak için ortalama olarak 7-8 saat uyuması gerekmektedir.

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (9)

Şimdi birlikte uyku düzeni nasıl olmalıdır, özelliklerini inceleyelim: 

  • Uyku düzeni her zaman sabit saatler arasında olmalı.( Aynı saatte yatılmalı ve düzenli bir şekilde olmalı.)
  • Uyanıldığında dinç hissettirmeli. 
  • Cildin sağlıklı olduğu aynaya bakınca anlaşılmalı. 
  • Tek seferde uyunuyor olması. 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (6)

  • Zaman olarak günlük hayattan geri bırakmıyor olması. 
  • Bağışıklığı güçlendirmesi.  

Yukarıdaki özellikler, bir uyku düzeninde kesinlikle olmalı ve zaman içinde sürekliliği olmalıdır. Herkesin uyuma saatinde farklılıklar olabilir fakat sağlıklı uyanmak için önerilen saatler dikkate alınmalıdır. 

Beynin Uykuya Dalamaması Ne Demektir ? 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (3)

Aslında insan yapısının doğal uyuma saati vardır. Bu saatin dışına çıkılması kişinin günlük hayatı ile ilgilidir. Uykuya dalamama sorunu hakkında yapılan araştırmaya göre bazı faktörlerin etkili olduğu saptanmıştır. İlk olarak depresyon karşımıza çıkıyor. En büyük uyku düzeni düşmanı olması ile bilinir.

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (4)

Hayatımızda yaşadığımız bunalımlara bağlı olarak oluşan bu durum maalesef uyku üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Uyku düzenini sağlamak için karşılaşılan bir diğer engel nörolojik hastalıklardır. Bazen ne yapılsa uyuma gerçekleşmez bu konu hafife alınmamalı doktora gidilmeli ve testler yapılmalıdır. Aksi takdirde beyin içinde oluşacak kalıcı hasarlar meydana gelecektir. 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (21)

Günümüzün kötü bir etmeni olan telefon bağımlılığı da uykuya dalamama nedenleri arasındadır. Telefon karşısında uzun saatler geçirilmesi, göze yansıyan mavi ışığın gözleri etkilemesi uykuyu kaçırmaktadır. Son olarak uyumaya yakın saatlerde çay ve kahvenin içilmesi de uykuya dalamama sebepleri arasındadır. Bu nedenlere dikkat ederek uyku saatleri ayarlanmalıdır.  

Peygamberimizin Uyku Düzeni Nasıldı ? 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (25)

HzMuhammed’in(sav) uyku düzeni dikkate alınırsa, sadece dini açıdan değil, bilimsel alanda da doğru ve insan vücudu için güzel bir şey yapılacaktır. Bunun sebepleri de aşağıda verilmiştir. Kısacası uyku düzeni hakkında Hz. Muhammed’in hayatına baktığımızda, kendimiz için olumlu sonuçlar elde edebiliriz 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (24)

Zaten her yönden hayatımız da örnek alabileceğimiz bir kişiliğin, uyku açısından da örnek alınması gerekiyor. Hz. Muhammed’in uyku düzenini inceledikten sonra, bilimsel açıdan  bu uykunun önemini beraber irdeleyebiriz. 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (23)

Peygamber efendimizin uyku saatleri nasılmış birlikte inceleyelim: 

  • Yatsı namazından sonra yani saat 22.00 ilk uyku saatidir. 
  • Daha sonra teheccüd namazı için 02-03 arasında uyanır. 
  • Sonra uyumaz sabah namazı için gerekli hazırlıkları yapar. 
  • Sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vakti olması dolayısıyla uyumaz. 
  • Öğlen vakti namazından sonra yarım saat 1 saat uyur. 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (5)

Sonuç olarak bilimsel verilerde uyuma saati saat 23.00 da başlıyor, peygamber efendimizde bu saate yakın uyuyor. Saat 03.00 ‘a kadar uyuduktan sonra uyanıyor ki beynin temizlik yaptığı en iyi saatlerdir. Daha sonrasında uyumuyor, öğlen 1 saatlik dinlenme ile günlük uyuma saatini tamamlıyor. 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (8)

Öğle uykusu konusunda ise yine uzmanlar en az gece uykusu kadar vücuda yarar sağladığını bildirmektedir. Bugün birçok Güney Amerika ve Akdeniz ülkesinde bu öyle uykusu ‘Siesta’ adıyla uygulanmaktadır. 

Bozulan Uyku Düzeni Nasıl Düzeltilir ?

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (20)

Bozulan uyku düzeni nasıl kurulur sorusu için önce buna neden olan faktörler araştırılmalıdır. Sonrasında nedenlere bağlı olarak gerekli çalışmalara başlanmalıdır. Neden geç saatlerde yenilen ağır yemeklerse, bu yemeklerden uzak durulmalıdır. Nörolojik hastalık sebebiyle uyku düzeni bozulmuşsa doktora gidilerek hastalık tedavisine başlanmalıdır.  

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (2)

Telefon ya da depresyon yüzünden uyku üzerinde böyle bir olumsuz durum varsa, kesinlikle telefon kullanma saatleri düzenlemelidir. Depresyon nedeni için psikolog yardımı alınarak sağlıklı bir uyku sağlanabilir.  

Normal Bir İnsan için Saat Uyku Yeterli midir ? 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (7)

Uzmanlar genellikle 7-8 saat uykunun sağlıklı olmak için yeterli olacağını vurguluyor. Uyku düzeni bozulma hemşirelik bakım planı için de şunlar önemlidir. Önce hastanın her türlü faktörden etkilenebileceğini bu yüzden gerekli önlemlerin alındıktan sonra kesinlikle sağlıklı ve yeni bir uyku kendiliğinden gelecektir. 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (19)

Bazen 4 saat uyku ile günlük hayatlarını sürdüren insanlar bulunmaktadır. Farkında olmadan tüm bedenlerini riske attıkları gibi, bu uyuma düzeni ile gerçekten kendileri için risk de yaratıyorlar. Uyku düzeni kesinlikle saat 22.00’dan sonra başlamalı sonrasında da en az 7 saat uyunması gerekiyor. Aksi takdirde sağlık düzeni de bozulacaktır. 

Yetişkinlerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır ? 

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (22)

Herkes sağlıklı bir uyku uyumak ister. Bunun için yapılması gerekenler, aslında kısa bir araştırma ile bulunabilir. Şayet bu konuda bulunanlar işe yaramıyorsa, mutlaka uzmanlardan yardım alınması gerekiyor. Bir yetişkin için uyku düzeni bozulmuşsa, bunu düzeltmek için tekrar söylemekte fayda var, bu durumun altında yatan nedenler araştırılmalı. Çünkü düzenli uyku yaşam kalitenizi artırır.

kolay-diyet-listesi_uyku-duzeni-nedir-ideal-uyku-duzeni-nasil-olmali (18)

Sonrasında tedavi sürecine başlanır. Eğer neden hastalık değilse, çözüm daha basit olur. İlk adım olarak yatağa beynin en iyi çalıştığı saat olan 23’te girilmeli ve sonrasında hiçbir şeyle ilgilenmeden uyumaya çalışılmalıdır. Bunu her gün tekrarladığınızda uyumaya başladığınızı göreceksiniz. Sonrasında size sabahın ilk ışıklarına kadar uyumak yeterli olacaktır. 


İlginizi Çekebilir: Güzel veya kaliteli bir uyku için yatmadan önce beslenmeye dikkat edilirse, daha iyi bir uyku uyunabilir. Tabi bu uyku düzenini sağlamanın yanında kilo sorunlarınızı da halletmek istiyorsanız, uykudan önce size kilo aldırmayacak 11 yiyecek, yazımızı okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar😊


 

Yoruma kapalı.