Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Kimlere Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatıyla Zayıflamak Mümkün mü?

Özellikle zayıflamak isteyenler için en çok uygulanan obezite cerrahi girişimi tüp mide ameliyatıdır. Halk arasında bu ameliyat mide küçültme ameliyatı olarak bilinir.

Bu ameliyatla mide muz gibi ince uzun bir tüpe çevrilir. Kapalı ameliyat yöntemi ile midenin % 80i kesilip çıkarılır.

Böylece midenin gıda alımı kısıtlanmış olur. Tüp mide ameliyatı çok düşük düzeyde de olsa gıda emilimini azaltır. Tüp mide ameliyatı iştahı azaltır.

Kilo kaybı olmadan insülin direnci kırılır. Tüp mide ameliyatı 1-5 saat arası sürer. Midenin çıkış ve giriş bölümü korunuz. Sindirim sisteminde devamlılık sağlandığı için bu ameliyatın riskleri düşüktür.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Vücut kitle indeksi 40 kg/m² üzerinde olanlar, vücut kitle indeksi 35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunları olanlar, obeziteye bağlı “yeni” tip 2 şeker ve metabolizma bozukluğu olan ve vücut kitle indeksi 30 – 35 arasındaki hastalar obezite doktorunun kararı ile ameliyat yaptırabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Mide küçültme ameliyatı 18-65 yaş arası kişilere uygulanır. Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan kişilere yapılır.

Tüp Mide Ameliyatı Acılı Bir Ameliyat Mıdır?

Tüp Mide Ameliyatı Acılı Bir Ameliyat Mıdır?

Laparoskopik ameliyatlarda karın kasları ve zarları kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı oluşmaz. Ameliyat sonrası hastaya ağrı kesici ilaç verilir. Hastalar ameliyat oldukları gün akşam yürümeye başlarlar. 2. gün ciddi ağrı yaşamazlar.

Hastalar ilk gün gerginlik, basınç hissi yaşarlar. Bu durum ağrı kesicilerle giderilir. Ameliyat kapalı yöntemle yapıldığı için yalnız karın bölgesinde ufak kesi izleri kalır. Bu kesi izleri birkaç ay içinde tamamen görünmez hale gelir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Mide küçültme ameliyatlarında nadiren hayati komplikasyonlar gelişebilir. Kanama veya da kaçak gibi %1 de olsa hastanın hayatını tehlikeye sokacak komplikasyonlar gelişebilir. Komplikasyon olduğu zaman derhal düzeltme işlemlerinin cerrahi ekip tarafından acilen uygulanması gerekir.

Tüp mide ameliyatı büyük cerrahi olarak yapılan ameliyatlardandır. Ameliyat sonrası riskler bulunur. Riskler hastanın yaşı ve kilosu arttıkça çoğalır.

Tüp mide ameliyatı estetik amaçlı yapılan bir ameliyat değildir. Mide küçültme ameliyatı olanlar karaciğer yağlanması, böbrek hastalığına yakalanma riski, şeker hastası olma ve yüksek tansiyon gibi durumları ortadan kaldırır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Riski ve Kaçak Belirtileri

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Riski ve Kaçak Belirtileri

Obezite ameliyat sonrası hastalara, ağızdan bir radyo opak sıvısı içirilir. Böylece midede herhangi bir kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Tüm hastalar ameliyat sonrası ilk 3 gün hastanede yatar. Sağlık durumu yakından takip edilir.

Mide küçültme ameliyatından sonra hastalar ateş ve karın ağrısı sıkıntısı çekerse vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Cerrahi yöntemle yapılan operasyonlardan sonra, doktor kontrolünde olmak son derece önemli.

Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Obezite cerrahisi başarısında hastanın yeni yaşam tarzını benimsemesi, metabolizma ve endokrinoloji uzmanlarıyla iş birliği içinde diyet programına uyması gerekir. Besin, vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak alması gerekir.

Tüp mide ameliyatından sonra beslenmede en önemli besin maddesi protein olacaktır. Günlük yaklaşık 60 gram protein almanız gerekir. 1 porsiyon tavuk, hindi ya da balık yiyerek bu proteini alabilirsiniz. Öğün atlatmayın.

Günde en az 3 öğün beslenin. 2 öğün de ara öğün yapmalısınız. Böylece midenizi aşırı doldurmaz, metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlamış olursunuz. Ameliyat sonrası yemeklerinizi masa başında yemelisiniz.

Mutfak tezgahında ve bilgisayar karşısında yemek yemeyin. Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde hazırlayın. Fazla yemek yememek için küçük tabaklar kullanın.

Ameliyattan sonra diyet yapın. Yemekleri yavaş yiyin. Yemekleri iyice çiğnemeye özen gösterin. Günde en az 6 bardak kafeinsiz gazsız içecek için.

Yemeklerden yarım saat önce bir şey içmeyin. Böylece midenizin bulanmasını önlersiniz. Doktorun önerdiği vitamin ve mineralleri düzenli alın. Doktora sormadan ilaç ve besin takviyesi almayın.

Mide Ameliyatı Sonrası Egzersiz

Mide Ameliyatı Sonrası Egzersiz

Mide küçültme ameliyatı sonrası yapılan düzenli spor egzersizleri ameliyat başarısında rol oynar. Her hastaya özel bir program oluşturulur.

Doktor onayı olmadan spor yapmaya başlamayın. Yapmayı planladığınız tüm egzersizleri doktora anlatın. Ameliyattan sonra diyet ve egzersiz yapmak son derece önemlidir.

Egzersizleri ameliyattan 3 ay sonra yapmaya başlayın. Erken dönemde en ideal egzersiz türü yürüyüş yapmaktır. Doktora önerdiği sürede ve tempoda yürümeye özen gösterin.

Karın hareketlerinden ve ağırlık kaldırmaktan uzak durun. Sevdiğiniz egzersizleri yapın.

Kas ve kemik yapınızı geliştirecek egzersizleri yapın. Yüzme ve fitnes yapabileceğiniz en ideal egzersizlerdir. Tüp mide ameliyatından ilk üç ay sonra çizgili kasların gelişmesi için fitnes ve yüzme önerilir.

Yoruma kapalı.