Obezitenin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Bağışıklık sistemini zayıflatarak vücuttaki yağ dokularının artmaya başlamasıyla görülen obezitenin görülme olasılığı her geçen gün hızla artmaktadır. Komplike bir rahatsızlık olan obezite vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması halinde tehlikeli bir hal alır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalara göre kişinin obez olup olmadığı vücut kitle indeksine göre tespit edilir. Günümüzde çocuklarda bile rastlanılan bu hastalık ileriki aşamalarda kalp ve damar rahatsızlığına, diyabet, hipertansiyon, uyku bozukluğu, depresyon ve kanser gibi ciddi sorunlara neden olur.

Obezitenin Belirtileri
Hızla kilo alma
Kişinin kilo aldığını fark etmemesi
Bel bölgesinde yağlanma
Nefes almada zorluk
Aşırı terleme
Sabahları görülen baş ağrıları
Hareket etmede zorluk
Kolay yorulma

Obezitenin Nedenleri
Yanlış Beslenme
Kilo alımının başlıca neden sağlıksız ve dengesi beslenme alışkanlığıdır. Özellikle hazır gıda tüketiminin artması kilo alımını kolaylaştırmıştır. Hazır gıdalarda bulunan şeker, nişasta, yağ, un ve tuz gibi zararlı besinlerin aşırı tüketimi bel bölgesinde yağlanmaya neden olur. Şeker vücuda kısa süre enerji verir ancak kolayca sindirilemediği için vücuttan atılması oldukça zordur. Aşırı ve sürekli pasta, şerbetli tatlılar ya da beyaz kristal şeker tüketen kişilerin vücutları hızla yağlanmaya başlar. Bağımlılık hissi veren şekerli yiyecekler kan şekerinin düşmesine neden olacağından daha fazla şeker yeme ihtiyacı duyarsınız.

Margarin gibi yağlı besinler de kilo yapar. Yemeklerde kullanacağınız yağ miktarını en aza indirin. Diyet yaparken az miktarda zeytinyağı ve tere yağı kullanılabilir. Ancak ay çiçek yağı, mısır yağı, kanola yağı gibi hazmı zor olan yağlar kesinlikle tercih edilmemelidir. Vücutta ödem oluşmasına neden olan tuz ise aşırı tüketildiğinde şişlik yapar. Vücutta suyu tutan tuzu diyet yaparken tüketmemelisiniz. Ayrıca hazır yiyeceklerin çoğundaki kalori miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle sebze ve meyve tüketimin ağırlık verilmelidir.

Aşırı Yemek
Bir öğünde yakabileceğinden daha fazla kalori almak vücutta yağların oluşmasına neden olur. Günde 3 öğün azar azar yemek besinlerin daha kolay sindirilerek vücuttan atılmasını sağlar. Bu nedenle tek seferde çok fazla yemek yerine küçük porsiyonlar halinde günde 3 defa yemek daha kolay zayıflamanızı sağlar.

Hareketsizlik
Teknolojinin gelişmesi nedeniyle insanların günlük hareket miktarı azalmıştır. Spor yapmak alınan besinlerin yakılması açısından oldukça önemlidir. Özellikle sabahları ve akşamları 30 dakikalık yürüyüşler yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Diğer Faktörler
Obeziteye neden olan etkenler arasında genetik faktörler, alkol ve sigara kullanımı, diyabet ve kullanılan ilaçların yan etkileri yer alır.

Obezitenin Tedavisi
Obezite hastalarına yapılacak olan ilk tedavi kilo alımını durdurup kişinin zayıflamasını sağlamak olacaktır. Diyet ve spor yaparak kişinin düzenli olarak kilo vermesi sağlanır. Ancak bazı nedenlerden dolayı hasta kilo veremiyorsa o zaman tüp mide küçültme ameliyatı veya mide kelepçesi ameliyatı yapılır.

Yoruma kapalı.