Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?

Son yıllarda ünlülerin kilo verme süreçlerine destekçi bir Diyet Programı olarak bilinen Ketojenik Diyet, Diyetisyenle uygulandığında sonuç odaklı bir diyettir.

Bu diyet ünlülerin kilo verme süreçlerinde de kalori hesabı yapmadan kilo veriminin sağlandığı uzman diyetlerinden bir tanesidir. Bu diyet, insanların hızlı kilo verimini destekleyip sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmalarında faydalı olmaktadır.


İlginizi Çekebilir: Kuşhan Diyeti ile 10 Günde 15 Kilo Verebilirsiniz


Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Beslenme Uzmanları Tarafından Önerilen Bir Diyet

Beslenme Uzmanları Tarafından Önerilen Ketojenik Diyet

Beslenme uzmanları tarafından önerilen ve sağlıklı zayıflama yöntemleri arasında yer alan ketojenik diyet, yağ ağırlıklı beslenme olarak adlandırılır. Bir nevi karbonhidratı hayattan çıkarmak manasındadır.

Ketojenik diyet sayesinde kilo vermek çok kolaydır. Bu beslenme temiz bir beslenmedir ve vücut için çok sağlıklıdır. Sağlıklı yağları içeren, aç kalmadan kilo verdiren bu diyet düzenli uygulandığı takdirde metabolizma hızlanacak, kilo verimi çok hızlı ve çok sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Diyetisyenler bu diyeti, özellikle 100 kilonun üzerindeki obezite hastalarına önermektedir.

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Bu diyet, yağ ağırlıklı beslenme olarak adlandırılır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, yağ ağırlıklı beslenme olarak adlandırılır. Bu diyette makarna, ekmek, pilav gibi gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Yalnızca vücudun ihtiyaç duyduğu karbonhidratın tüketilmesine izin verilmektedir.


Bunada Bakabilirsiniz: Ketojenik-Diyet Nasıl Yapılır


Diyete başlandığı ilk günden itibaren, ağır beslenmeyi bırakmış olan vücut rahatlayacak ve sindirim kolaylaşacaktır. Karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durulması, metabolizmayı hızlandırıp insülin direncini düşürdüğü gibi, beynin daha teorik ve hızlı çalışmasını da sağlamaktadır.

Bu uzmanlarca onaylanmış ve birçok bilimsel makalede kanıtlanmış bir husustur. Özellikle gençlik çağında obezite sorunu yaşayan kişilere önerilen bu diyet, herhangi bir kilo problemi olmadığı halde sınav döneminde olan öğrencilere de önerilmektedir.

Diyetisyenler sınav yılları için özel diyetler hazırlamakta ve öğrencilerin beyinlerinin daha fonksiyonel çalışması için bu listeleri danışanlarıyla paylaşmaktadır.

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Bu Diyet İle 4 Farklı Beslenme Çeşidi

Ketojenik Diyet İle 4 Farklı Beslenme Çeşidi

Ketojenik diyet 4 farklı beslenme çeşidini içermektedir. Bu beslenme çeşitleri standart ketojenik diyet, döngüsel ketojenik diyet, yüksek proteinli ketojenik ve hedefli ketojenik diyettir. Bu diyetlerdeki yağ oranları, protein oranları ve karbonhidrat oranları değişmekte; vücudun ihtiyacına göre hangi tarz beslenmenin seçileceği diyetisyenler tarafından belirlenmektedir.

Örneğin kişi kilosunu korumak istiyorsa, döngüsel ketojenik diyet uygulayarak vücudunun sağlıklı ve fit kalmasını sağlayabilir. Hedefli ketojenik diyet 10 kilo ve üzeri kilo vermek isteyen kişiler içindir. Standart ketojenik diyet uygulayacak olan kişiler, 10 kilo altında kilo verimini hedeflemektedir.

Yüksek proteinli ketojenik diyet ise, daha fazla kilo vermek isteyen kişiler içindir fakat bu diyete aylarca devam edilmesi önerilmemektedir. Tercih edilen 1 ay uygulayıp, 1 hafta mola vermektir. Fakat bu 1 hafta mola içerisinde karbonhidrata yönelik besin tüketimi, diyeti sonuçsuz bırakabilir. Bu diyet uygulanmadan önce bir diyetisyene başvurmak bu noktada önemlidir.

Besin Değerlerine Göre Ketojenik Diyet Türleri

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Standart Diyet

1- Standart Ketojenik Diyet:

İçerisindeki karbonhidrat oranı yüzde 5 olan, en düşük karbonhidratlı beslenme çeşididir. Yağ oranı yüzde 75, protein oranı ise yüzde 20 olarak belirlenmiştir.

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Döngüsel Diyet

2- Döngüsel Ketojenik Diyet:

Daha çok kilo verimini durdurmak ve kilosunu korumak isteyen kişilere yönelik beslenmedir. Bu diyete göre kişi iki gün boyunca yüksek karbonhidratlı beslenir, 5 gün ise bu diyeti uygular. Bu sayede vücut denge sağlayacak ve herhangi bir yağlanma yaşanmayacaktır.

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Hedefli Diyet

3- Hedefli Ketojenik Diyet:

Hedefli ketojenik diyet 10 ve üzeri kilo verimi sağlamak isteyen kişilere önerilir. Bu diyet bir de sporcular tarafından uygulanan diyettir. Sporcuların egzersiz oranlarına göre, belirli düzeyde karbonhidrat eklenir. Sporcuların spor yaptıkları günlerde eklenen karbonhidrat, diğer günlerde çıkarılabilir.

Diyetisyenler tarafından en doğru şekilde hazırlanacak olan bu diyet, çok ağır spor yapan kişilerin kilolarını korumasını da sağlayacaktır.

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Yüzde 35 protein, yüzde 60 yağ, yüzde 5 karbonhidrat içeren bu diyet, yine sporcuların da uygulayabileceği diyetlerden bir tanesidir.

4- Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet:

Yüzde 35 protein, yüzde 60 yağ, yüzde 5 karbonhidrat içeren bu diyet, yine sporcuların da uygulayabileceği diyetlerden bir tanesidir. Kilo veriminin en hızlı gerçekleştiği diyetler arasında yer alan bu diyet, aç bırakmadığı için 100 kilo ve üzerindeki kişilere en çok önerilen diyettir. Vücut karbonhidrat tüketimini bırakacağı ve tok duracağı için, hızlı bir şekilde kilo verebilecektir.

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Diyette Neler Tüketilebilir ?

Ketojenik Diyette Neler Tüketilebilir ?

Diyet içerisinde tüketilebilecek bir sürü gıda bulunmaktadır.

  • Et
  • Balık
  • Süt
  • Yumurta
  • Sağlıklı yağlar (avokado yağı, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, keten tohumu yağı, aspir yağı vb.)
  • Fındık
  • Peynir
  • Kuruyemişler
  • Avokado
  • Karbonhidrat içeriği düşük sebzeler,
  • Çeşitli baharatlar ve daha birçok ürün bu diyette kullanılabilir.

Dikkat edilmesi gereken tek husus, karbonhidrat tüketiminden kaçınmak ve karbonhidrat içeriği yüksek olan gıdalardan uzak durmaktır.

Makarna, ekmek, poğaça, börek, pilav gibi gıdalardan uzak durmanın yanı sıra, sebzelerin içerisinde yer alan karbonhidratları bilmek ve yüksek karbonhidrat içerikli besinlerden uzak durmak da bu diyetin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Bu Diyet Diyetisyen Eşliğinde Yapılması Gereken Bir Diyettir

Ketojenik Diyet Diyetisyen Eşliğinde Yapılması Gereken Bir Diyettir

Bu diyetten en verimli sonuçları almak, kilo verimini hızlandırmak ve sağlıklı kalmak için mutlaka bir uzmanla görüşülmesi ve onun eşliğinde bu diyetin uygulanması gerekmektedir. Günlük alınması gereken besin değerleri hakkında verilebilecek en doğru diyet listesi, diyetisyenler tarafından oluşturulacaktır. Kişinin kendi kendine bu diyeti uygulaması gereken faydayı sağlayabilecek bir husus değildir.

Ketojenik Diyette Takviye Olarak Kullanılabilecek Gıdalar

Ketogenic low carbs diet on white
Diyette, yüksek miktarda yağ tüketiminin olması, vücudun keton üretimini desteklemektedir.

Ketojenik diyette, yüksek miktarda yağ tüketiminin olması, vücudun keton üretimini desteklemektedir. Vücudun keton üretiminin artması, vücuda yerleşmiş kalıcı yağların erime sürecini hızlandırmakta ve kişilerin kilo verimini maksimuma çıkarmaktadır.

Yine de daha hızlı kilo vermek isteyen ve diyeti tam anlamıyla uygulamayı başaramayan kişiler, bu diyet esnasında bazı takviye gıdalar kullanarak, kilo verimini ve keton üretimini arttırabilirler.

close up of woman making blood test by glucometer
İnsülin direncini düşüren bu durum, özellikle kilo verme hedefi 10-15 olan kişiler için önem arz etmektedir.

Ketojenik Diyet İle İnsülin Direncinin Dürülmesi Amaçlanır

İnsan vücudu için çok sağlıklı olan keton üretiminin artması, yapılan sporlarda daha çok enerji harcanmasını ve açlık hissinin etkili olmamasını da sağlayacaktır. İnsülin direncini düşüren bu durum, özellikle kilo verme hedefi 10-15 olan kişiler için önem arz etmektedir.

Ketojenik Diyet İle İnsülin Direncinin Dürülmesi Amaçlanır
Beyin gelişimini destekleyen bu gıdalar, çocuklar için bile önerilen çok sağlıklı besinler olarak nitelendirilmektedir.

Ketojenik Diyet İle Kullanılabilecek Takviye Gıdalar Nelerdir ?

Diyette kullanılabilecek takviye gıdalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eksojen ketonlar
  • Magnezyum
  • MCT
  • Omega-3
  • D vitamini
  • Elektrolit takviyeleri
  • Mineral destekleri
  • Kreatin monohidrat
  • Kafein
  • BCAA
  • Beta alanin
  • Hindistan cevizi yağı ve benzeri gıdalardır.

Bu gıdaların tüketimi yalnızca diyet için gerekli değil, insan sağlığı için de gereklidir. Beyin gelişimini destekleyen bu gıdalar, çocuklar için bile önerilen çok sağlıklı besinler olarak nitelendirilmektedir.

Kalp Sağlığı İçin Dikkat Edilebilecek Noktalar
Diyetisyen eşliğinde ve doğru uygulandığında insan sağlığını tehdit eden, kilo verimini engelleyen ve benzeri tehlikeler oluşturulabilen hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Ketojenik Diyet Dezavantajları

Diyetisyen eşliğinde ve doğru uygulandığında insan sağlığını tehdit eden, kilo verimini engelleyen ve benzeri tehlikeler oluşturulabilen hiçbir zararı bulunmamaktadır. Diyetin tek dezavantajı, içerdiği gıdaların maliyetinin biraz daha yüksek oluşudur.

Ketojenik Diyet Maliyeti Yüksek Bir Diyet

Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir ?
Ketojenik-Diyet Maliyeti Yüksek Bir Diyet

Yani kalori hesaplı diyet yapan kişiler ve son yıllarda moda olan diyetler arasında gelen IF diyetini yapan kişilere oranla, daha fazla maliyet gerektiren bu diyeti uygulamak isteyen kişilerin maliyet olarak sıkıntı çekmeyen kişiler olması gerekmektedir.

Şayet bu diyette tüketilen hindistan cevizi yağı, avokado, kuruyemiş ve diğer gıdalar, devamlı tüketileceği ve devamlı ihtiyaç haline dönüşeceği için kişilerin bütçesini sıkıntıya düşürebilmektedir.

Ketojenik Diyet Hızlı Kilo Vermeyi Sağlar Ama Diyetisyen Eşliğinde Uygulanmalı

Bu sorun haricinde, uygulanabilecek en sağlıklı diyetlerden bir tanesi olarak gösterilen bu diyet, insanların iç organları, kalp sağlığı, iç ısısı, kolestrolü, şekeri gibi sağlık sorunlarını düzenleyecek olan bir diyettir.

Çocukların ve ergenlerin beyin gelişimlerini destekleyen, iş hayatında daha aktif olabilmeyi sağlayan bu diyeti uygulayan kişiler daha başarılıdır. Diyetisyenlerin bu tarz diyetlere ihtiyacı olan kişilere önerdikleri ilk diyetler arasında, bu diyet gelmektedir.

Bütçe sıkıntısı yaşamayan ve hızlı bir şekilde kilo vermek isteyen kişiler, bunun yanı sıra sağlığını ve kilosunu korumak isteyen kişiler bu diyeti gönül rahatlığı ile uygulayabilirler.

Yoruma kapalı.