Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalı?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi, bebeğinizin kilo, ay ve gelişimine göre 4. ve 7. aylar arasında başlar. Erken ya da geç başlamak, bebeğinizde alerjik reaksiyonlar gösterebileceği gibi yeme reddi sorunlarıyla da karşılaştırabilir. Ek gıdaya geçiş döneminde annelerden beklenen sabırlı olmalarıdır. Bebekler ilk defa denediklerinde gıdaları reddedebilirler, fakat zamanla alışılacaktır.

Ek gıdaya geçiş dönemi geldiğinde bebeğinizin size verdiği sinyallere karşı oldukça dikkatli olmalısınız. Bazı bebeklerde iştahsızlık gibi anneyi zorlayabilecek durumlarla karşılaşılabilir. Bu tür durumlarda yapmanız gereken sabırlı davranmak ve ufak ufak tattırmakla başlamak olmalıdır. Yeni doğan bebeklerde yaşanan kabızlık ya da ishal gibi problemler ilerleyen aylarda ek gıdalara geçişle beraber artış gösterebilmektedir.

Ek Gıdaya Geçişte İlk Ne Verilmeli?

YouTube video

Ek gıdaya geçişte ilk ne verilmeli? Bu dönem 6 ay ve 9 ay arası bebekler için büyük önem taşıyan bir dönemdir. Bebekler çiğneme ve yutma fonksiyonlarını özellikle bu dönemde sağlanan ek gıdalar ile geliştirirler. Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi tam anlamıyla bir alışma dönemi olduğundan dolayı oldukça yavaş ve sabırlı hareket edilmesi gerekmektedir. Genellikle 6 ay öncesinde herhangi bir alerjik reaksiyon göstermeyen bebeklerde günlük pastörize süt ile yapılan yoğurt önerilir. İlk 6 ay herhangi bir alerjik reaksiyon görünen bebeklerde ise bu döneme sebze ya da meyve püreleriyle başlanmalıdır.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Listesi Nedir?

YouTube video

Bebeklerde ek gıdaya geçiş listesi denildiğinde, akla ilk gelen sebze ve meyve püreleridir. Püreler bebeğinizin alışma sürecini kolaylaştıracağından dolayı doktorlar tarafından ilk önerilen ek gıda seçeneklerindendir. Meyve ve sebze pürelerini 3 gün kuralı ile denenmesinin ardından, yoğurt ve yumurta sarısı denenerek başlangıç seviyesini tamamlamış olursunuz. Dikkat dilmesi gereken en önemli hususlardan biri yoğurt yaparken kullandığınız süttür. Özellikle bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde kullanılması gereken süt, pastörize edilmiş günlük sütler arasından seçilmelidir.

4 Aylık Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Tablosu

kolaydiyetlistesi_bebeklerde-ek-gidaya-gecis-ne-zaman-olmali

Bebeğinizin ek gıdaya başlayabilmesi için, ilk olarak yapılması gereken 4. Ayının bitmesini beklemek olmalıdır. Bebeğinizin 4. ayı bitmeden ek gıdaya başlanıldığı taktirde, sindirim problemleriyle karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. Annelerin en dikkat etmesi gereken husus, bebeğin süt alımını etkilemeden ek gıdaya başlangıç dönemini tamamlamaktır. Bu aylarda bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişimi devam ettiği için süt alımı veya devam sütü oldukça önemlidir. Bebeğinizin 4. Ayının bitimde ek gıda başlamaya karar verdiyseniz, ilk seçeneğiniz tahıllı besinler olmalıdır. Bu besinler halk dilinde kaşık maması olarak geçen hazır ek gıdaya geçiş mamalarıdır. İçerisinde yüksek oranda tahıllar bulunan bu mamalar bebeğinizin bağışıklık sistemini desteklemenize de yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?

kolaydiyetlistesi_bebeklerde-ek-gidaya-gecis-ne-zaman-olmali

Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Ek gıdaya geçiş dönemi annelerin oldukça sabırlı ve yavaş ilerlemeleri gereken bir konudur. İlk olarak verilen besinler sadece tattırılarak ve 3 gün kuralı ile başlanmalıdır. Bu kural bebeğinizin alerjik bir durumla karşılaşmanız halinde önlem almanızı sağlar. Bebeklerde sebzelere karşı yememe isteği oluşabilir, öncelikle tatlı sebzelerden başlarsanız bu isteksizlik ortadan kalkacaktır. Sebzeleri püre haline getirirken cam rende kullanmanız özellikle tavsiye edilmektedir.

Ek Gıdaya Geçiş Listesi 5-Aylık Bebeklerde

kolaydiyetlistesi_bebeklerde-ek-gidaya-gecis-ne-zaman-olmali

5.ay ek gıdaya geçiş için birçok doktor tarafından tavsiye edilmeyebilir. Ek gıdaya asıl geçiş dönemi 6. Ay olarak kabul görse de bazı özel durumlarda 4. Ayda bile başlatıldığı da görülmüştür. Bu özel durumlar anne sütünün yetmemesi ya da bebeğin meme emmeyi reddetmesi gibi durumlardır. Doktorunuzun tavsiyesi üzerine 5. Ayda ek gıdaya başlama kararı aldıysanız, ilk olarak sebze türlerinden başlamanız gerekmektedir. Bebeğinizi ek gıda ile tanıştırırken 3 gün kuralına uyarak, bir besine karşı alerjisi varsa anlamış olursunuz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

kolaydiyetlistesi_bebeklerde-ek-gidaya-gecis-ne-zaman-olmali

Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi annelerin en heyecanla beklediği dönemlerden biridir. Bebeğinizi yeni besinlerle tanıştırıyor olması aynı zamanda bir alışma sürecine girmenize neden olabilir. Bebekler alışkanlıklarını severler ve yeni tatlara çok açık oldukları söylenemez. Gıdaları kabul etmeme, tükürme, ağlama krizleri gibi durumlara karşı öncelikle hazır olmalısınız. Oldukça sabırlı ilerlemeniz gereken bir dönem. Zamanla bebeğinizin besinlere karşı alışkanlıklarını gördükçe bu durum size keyif verir hale gelecektir.

Eminiz bebeğinizle geçirdiğiniz her saniye sizin için çok kıymetlidir. Bebeğinizin sağlığını sizden daha fazla kimse düşünemez, o yüzden seçtiğiniz gıdalara ve tüketimine oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde kesinlikle doktorunuza danışarak hareket etmenizi tavsiye ederiz.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

Yenidoğan bebek beslenmesi, anne sütü ile başlayıp 6. aydan sonra anne sütüne ek olarak bebeğiniz için tüketebileceği besinler seçmelisiniz. Bu yolda ilerlerken doktor yardımı alarak bebeğinizin sağlığı ile ilgili herhangi bir endişeniz olmamalı. 1 yaşına kadar yediği azar azar besinlere ek gıda denir. Altı aylık bebeklerde anne sütünden alınan besinden daha sonra ek gıdalarla daha sağlıklı bir şekilde büyüme elde edebiliriz. Bu nedenle bebeklerimize hem anne sütü hem de ek gıdayı düzenli bir şekilde vermeliyiz.

Yoruma kapalı.